Tervem  Ilusam  Elavam

Glasuuritud pudelkõrvits Hasselbacki kartulitega

See söök valmib ahjus ja vajab vaid pisut ettevalmistusaega.
Sobib kalssikalise lihaprae asenduseks sünnipäevapeole või miks ka mitte jõulupraeks. 
Soovi korral saad kõrvitsa ka eelmisel päeval valmis teha ja siis koos kartulitega vaid ahjus soojendada.

Kogus:

4-le

Valmistusaeg:

75-90  Min

Raskusaste:

KEERUKAM

Jaga:

Koostisosad

Glasuuritud kõrvits
1 pudelkõrvits
4-5 spl magusat tšillikastet
2 spl sojakastet
2 tl kõrvitsamaitseainet
0,5 tl paprikapulbrit
1 spl oliivõli
Musta pipart

Hasselbacki kartulid
12-16 keskmist kartulit
Soola
Rosmariini
Tüümiani
Oliivõli

Spargel
400 g sparglit
Küüslaugupulbrit
Soola
Oliivõli

 

Valmistamine

Koori kõrvits ja poolita see pikkupidi. Aseta kõrvits lõikepind allpool lõikelauale ja pane kõrvitsa kõrvale pikupidi sushipulgad või midagi, mis pidurdaks nuga kõrvitsa lõpuni viilutamisel.

Hakka nüüd ettevaatlikult kõrvitsat “lõõtsaks” viilutama. Lõika umbes 1,5 – 2 cm paksused viilud, kuid ära lõika kõrvitsat lõpuni läbi. Sushipulgad peaksid takistama sul seda teha. Lõika mõlemad kõrvitsapoolikud sel moel lõõtsaks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Sega glasuuri koostisosad. Pintselda kõrvitsad rikkalikult glasuuriga üle.

Koori nüüd kartulid ja viiluta samal moel, kuid pisut tihedamalt – u. 0,5 cm viiludega lõõtsaks. Hõõru kartulid oliivõli ja ürtide ning soolaga sisse ja aseta kõrvitsate kõrvale.
Iga 15 min järel võta ahjupann välja ja pintselda kõrvitsad uuesti glasuuriga üle.  Küpsemisaeg umbes 45-55 min. 

Viimastel minutitel võid ahjuplaadi kõrgemale tõsta ja kasutada korraks grill- või gratineerimisreziimi.
NB! Ole tähelepanelik ja jälgi kogu aeg et toit ära ei kõrbeks!

15 min enne kõrvitsa ja kartuli valmimist auruta spargel. Peale valmimist pusita sparglile pisut soola ja küüslaugupulbrit, kuid ära liialda – spargel on parim vähese maitsestusega.

Kui valmistad toidu jõuludeks, siis võid spargli asendada hapukapsaga. Vt retsept.


Nipid

*Ubade keeduvett ära mingil juhul toidu valmistamisel kasuta –  see sisaldab seedimist raskendavaid fütaate. 

*Kui soovid kasutada kuivatatud ube, pane need eelmisel päeval rohke veega likku. Võimalusel vaheta aeg-ajalt vett. Järgmisel päeval keeda leotatud oad varakult valmis – sõltuvalt leotusajast võib see aega võtta kuni tund.